Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σαλόνι για το σπίτι σας

Το σαλόνι είναι ο κεντρικός χώρος ξεκούρασης και συνάντησης όλης της οικογένειας. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο ενεργό τους χρόνο σε αυτό είτε βλέποντας τηλεόραση, είτε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο η πίνοντας ένα ποτό με φίλους ή κάνονας πολλά άλλα πράγματα.

Σύμφωνα λοιπό με το δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνειδητής μας ζωής θα το περάσουμε στο σαλόνι μας, πρέπει να υπολογίσουμε αρκετούς παράγοντες ώστε να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.

Πριν ξεκινήσουμε οπουδήποτε έρευνα για το σαλόνι που θέλουμε να επιλέξουμε για να βάλουμε στο χώρο μας πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας και τον/την σύντροφό μας ώστε η τελική εικόνα που θα δημιουργήσουμε να αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία μας και να είμαστε ουσιαστικά «εμείς» αυτό που θα βγαίνει στην όψη του.

Οι βασικοί παράγοντες για να επιλέξετε το κατάλληλο σαλόνι για το σπίτι σας:

Ο βασικότερος παράγοντας στις μέρες μας είναι το οικονομικό budget που θα ορίσουμε από την αρχή. Καλό θα ήταν το οικονομικό bughet που θα ορίσουμε από την αρχή να μη ξεπεραστεί στην τελική επιλογή. Πολύ σημαντικό παράγοντα πλέον όσο αφορά το οικονομικό όριο που θέτουμε είναι και ο τρόπος πληρωμής που έχει η εκάστοτε επιχείρηση.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αφορά τα σαλόνια είναι η ποιότητα κατασκευής του. Όπως είναι φυσικό η ποιότητα κατασκευής του έχει αρκετά σημεία που πρέπει να ελέγξετε και να υπολογίσετε για να βγάλετε το τελικό συμπέρασμα αν ένα προϊόν και μάλιστα έπιπλο είναι ποιοτικό ή όχι. Για να σας βοηθήσουμε θα σας πούμε τι πρέπει να προσέχετε:

  1. Κοιτάξτε πρώτα αν το σαλόνι που δοκιμάζετε προσφέρει άνεση στο κάθισμά  του και σας δημιουργεί μία αίσθηση σαν να σας αγκαλιάζει κάποιος. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να προσέξετε όταν δοκιμάζετε ένα σαλόνι να μην είναι πολύ μαλακό από την αρχή αλλά και ούτε σκληρό, είναι μύθος ότι το μαλακό δεν παθαίνει τίποτα ακόμα και αν είναι από πούπουλα χήνας κάποια στιγμή θα βουλιάξει και ακόμα μεγαλύτερος μύθος είναι ότι το σκληρό θα μαλακώσει , αν κάθεστε πάνω σε τούβλα από τη αρχή το πολύ πολύ να έχετε την αίσθηση ότι θα κάθεστε σε χώμα σκληρό αλλά όχι σε αναπαυτικό σαλόνι. Το ιδανικό είναι να έχει μία μέτρια σκληρότητα ώστε να σέβεται το κάθισμα και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωή και ναι το μέτριο μαλακώνει πιο εύκολα. Επίσης το ιδανικό γέμισμα στα μαξιλάρια του σαλονιού είναι πούπουλα ή σιλικόνη αν και ανεβάζουν λίγο το κόστος αλλά η αίσθηση που δημιουργούν είναι πραγματικά μαγική.
  2. Δώστε βάση στα υλικά κατασκευής τα οποία απαρτίζουν τον σκελετό. Το βασικό στον σκελετό ενός σαλονιού είναι να έχει μία ελαστικότητα αλλά και αντοχή ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει άνετα επάνω του όλες τις θέσεις +2 τουλάχιστον  επιπλέον. Προσοχή οι πολλοί μηχανισμοί σε ένα σαλόνι το κάνουν ευάλωτο γιατί ο σκελετός έχει μεταλλικά μέρη τα οποία δεν έχουν την απαιτούμενη ελαστικότητα με αποτέλεσμα να χαλάσει ο μηχανισμός ή ακόμα και το ίδιο το σαλόνι αν υπάρξει μία στιγμιαία μεγαλύτερη πίεση στο σημείο.  Επίσης οι μεταλλικοί σκελετοί σαλονιών δεν έχουν ελαστικότητα με αποτέλεσμα η αίσθηση του καθίσματος να είναι αρκετά σκληρή και φυσικά η αντοχή από τα μαξιλάρια πολύ μικρότερη. Τα κατάλληλα υλικά για την δημιουργία ενός σκελετού είναι η οξιά και το μασίφ ξύλο γενικά εκτός από πεύκο.
  3. Ένα στοιχείο που έχει να κάνει με την ποιότητα και οι περισσότεροι την πατάνε ειδικά σε σαλόνια εισαγωγής είναι το ύφασμα. Τα υφάσματα πολλές φορές επειδή επιλέγονται από τον κατασκευαστή και όχι από τον έμπορο ο οποίος φέρνει τα έπιπλα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αλλαχθούν. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που το ύφασμα ήταν «καμένο» και μέσα σε λίγε μόλις μέρες μετά την αγορά άρχισε να σκίζετε με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουν οι έμποροι την ευθύνη. Δυστυχώς όσο αφορά το ύφασμα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τεστάρεις αν είναι καλό η όχι παρά μόνο η όψη του και η υφή του. Καλό θα ήταν ωστόσο να ρίχνετε μία ματιά στα μαξιλάρια και από την κάτω μεριά. Ένα πρακτικό στοιχείο που καλό θα ήταν να υπάρχει στο σαλόνι μας είναι να είναι όλα τα υφάσματα πλήρως αποσπώμενα και να πλένονται στο πλυντήριο.
  4. Ένα στοιχείο που μας κάνει να καταλάβουμε πολλά για την όρεξη της υλοποίησης ενός επίπλου είναι το μεράκι . Το μεράκι θα το εξετάσετε σε ένα έπιπλο και ειδικά σε ένα σαλόνι συνήθως από κάτω στο σημείο που ενώνεται το ύφασμα  με το ξύλο, στις επενδύσεις στο σκελετό της κατασκευής, στις βάσεις (ποδαράκια), στην ραφή και γενικά στις λεπτομέρειες

Φυσικά αν ένα σαλόνι διαθέτει όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι ποιοτικό αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και το ιδανικό για το σπίτι μας. Γιατί πριν προβούμε σε μία αγορά τόσο σημαντικής σύνθεσις επίπλων πρέπει να εξετάσουμε κι άλλους παράγοντες όπως: Aν το σπίτι είναι δικό μας ή το νοικιάζουμε, αν το σπίτι που μένουμε το νοικιάζουμε τότε καλύτερα είναι να πάρουμε κάτι σε δύο κομμάτια πχ τριθέσιος διθέσιος ή κάτι σε απονεμόμενη γωνία παρά μία μεγάλη γωνία που μπορεί αύριο μεθαύριο σε άλλη διαρρύθμιση ενός άλλου σπιτιού να μη ταιριάζει.

Πρέπει μαζί με όλα τα άλλα να συνυπολογίσουμε και την αρμονία του χώρου και για να γίνει αυτό με ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει το σαλόνι που θα αγοράσουμε να ταιριάξει στιλιστικά με κάποιο τρόπο με τα έπιπλα που έχουμε ήδη στο σπίτι.

Πολύ σημαντικά στοιχεία είναι το after sale servise δηλαδή η εξυπηρέτησή σας μετά την πώληση αν χρειαστείτε κάτι, η εγγύηση που δίνει η εκάστοτε εταιρεία καθώς και το στήσιμο. Πριν την υπογραφή της παραλαβής κάντε ένα καλό, αυστηρό και ολοκληρωμένο έλεγχο για τυχόν ελαττώματα.

Σας ευχόμαστε καλές αγορές και σας περιμένουμε για να σας βοηθήσουμε σε ότι χρειαστείτε!

Βρείτε μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *